Anti-Surburban Beach House: A New Build That Prioritizes Craft Over Style, Community Over Privacy

Anti-Surburban Beach House: It is natural to be influenced by your travels and to pepper your home with interior memories. For example, after a year of vacation in the Southwest, I fell in love with the desert style and quickly picked up some succulents in pots, a Cosanti wind bell and a few cushions in this peach-coral shade so popular in this region of the country.

Few of us, however, can claim to return from a trip and build an entirely new house inspired by local architecture spotted during the holidays. But this is the case of Vikki, the globetrotter client of the Australian architecture firm Curious Practice. “Vikki has traveled extensively through Southeast Asia and the Pacific Islands and has been taken by the sense of connectedness and family friendliness in more traditional areas,” says architect Warren Hasnoot, explaining the unconventional design of his beach house in Newcastle.

Instead of shunted rooms in the hallways, they open onto the main open kitchen and living room to encourage congregation and connection. Instead of doors that shut people off from each other, there are blinds for temporary privacy. And instead of layers of plaster and moldings and paint on the walls, the house frame was left exposed and unfinished, a choice that matched both the client’s budget and the preference for honest materials. (All told, the project came to just under $ 400,000.)

“The record has always been described as a flexible house that could accommodate different family arrangements, but most of the time Vikki talked about the grandchildren and an interesting place for them to explore and feel safe,” says Warren.

With these measures (and more), Curious Practice has succeeded. Let’s take a ride.

Photograph of Katherine Lu, courtesy of Curious Practice.

One of the design challenges for Vikki & # 8
Anti-Surburban Beach House

Above: One of the design challenges of Vikki’s Place (the name of the project) is that it is located in a flood-prone area, but this “also became the project’s biggest opportunity,” says Warren. . “The [design] is unconventional compared to its neighbors. However, this is a problem that more homes will face due to the increase in extreme weather conditions and rising sea levels. ”
Life takes place on the second level, above the carport and the entrance courtyard. A simple kitchen with plywood and stainless steel counters welcomes visitors. From the architect & # 8
Above: Life is on the second level, above the carport and the front yard. A simple kitchen with plywood and stainless steel counters welcomes visitors. From the architect’s statement: “An interior of craftsmanship and honesty takes priority over style or glamor.”
The kitchen is bleeding in the living room.
Above: The kitchen is bleeding in the living room.
& # 8
Above: “The client said he didn’t want drywall, they described it as” dead “material,” says Warren. “The fine – and sometimes playful – resolution of” unfinished “and raw materials gives residents flexibility and the opportunity to express themselves.”
Two bedrooms are in the attic and open to public areas. The multiple levels encourage play and exploration.
Above: Two bedrooms are in the attic and open to public areas. The multiple levels encourage play and exploration.
Blinds for the two bedrooms and a sliding door for the bathroom (in the center) provide some privacy.
Above: blinds for the two bedrooms and a sliding door for the bathroom (in the center) provide some privacy.
& # 8
Above: “The materials used are only those that are necessary, and the manufacturer’s mark is celebrated through visible construction details with all that is exposed. This approach is reinforced by the design of open joinery, exaggerated plumbing and custom light shades. “
One of the bedrooms with lots of light.
Above: one of the bedrooms with lots of light.
The small bedroom can only hold one bed.
Above: The small bedroom can only hold one bed.
Sliding glass doors offer multiple possibilities for an easy indoor-outdoor life.
Above: Sliding glass doors offer multiple possibilities for an easy indoor-outdoor life.
The only really discreet room is the studio, which has a separate entrance from the shared balcony.
Above: The only really discreet room is the studio, which has a separate entrance from the common balcony.
The studio room has its own kitchenette and bathroom.
Above: The studio room has its own kitchenette and bathroom.
One of the Warren & # 8
Above: One of Warren’s favorite features turns out to be the carport: “The idea of ​​a carport instead of a garage is so much more attractive when you consider how space can be used when not occupied by a car. The way this space connects to the gardens and how it becomes an outdoor room protected from the sun and rain was a nice surprise. “
The view at street level from the carport.
Above: The view at street level from the carport.

For a more minimalist architecture, see:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *