City Slick: A Cool Apartment for a Couple “Who Lives and Breathes Urban Life’

We understand why so many city dwellers we know prefer bicycles to cars. Environmental reasons aside, finding four-wheel parking on city streets can be a real doozy, while finding two-wheel parking can be as easy as walking through the front door. And now that we have seen this lovely apartment in Vienna, we realize that there is yet another compelling reason for choosing bikes: they make great art.

The owners’ bikes hang in the front and center of the spacious entrance walls. “Bicycles… have special meaning for owners – they are not only their primary form of transportation, but an expression of urban freedom,” says Blaž Kandus, co-founder of Kombinat Arhitekti, an architecture firm based in Ljubljana, Slovenia, who worked on the remodeling. “The character of the apartment and its owners is expressed in this spacious entrance hall.

The rest of the apartment – fun, smart, and stylish – also reflects their personalities and priorities. Let’s take a walk.

Photograph by Janez Marolt, courtesy of Kombinat Arhitekti.

The src=
Above: The 1,033 square foot apartment is located in a charming building from the turn of the 20th century. The chartreuse front door alludes to the bold use of color in the interior of the house.
The large entrance with dedicated wall storage for bikes.  Colorful tiles were used to create accent walls throughout the apartment.  The tiles come from the Dutch company Mosa.
Above: the large entrance with dedicated wall storage for bicycles. Colorful tiles were used to create accent walls throughout the apartment. The tiles come from the Dutch company Mosa.
The largest room is the kitchen, which the couple also use as an office and meeting space.  & # 8
Above: The largest room is the kitchen, which the couple also use as an office and meeting space. “The kitchen is completely personalized; ash wood was used for the cabinets and shelves, ”says Blaž.
A Louis Poulsen PH5 pendant lamp hangs over a dining table by Staffan Holm, from Hem.  The gray dining chairs are from Hay.
Above: A Louis Poulsen PH5 pendant lamp hangs above a dining table by Staffan Holm, from Hem. The gray dining chairs are from Hay.
& # 8
Above: “By removing a partition, a single central space was created along the facade facing the street,” says Blaž. “The central element of the space is a long counter serving both as a work surface and a bench.”
A peek into the living room through the French doors.  The sun loungers are from Hay.
Above: a glimpse of the living room through the French doors. The sun loungers are from Hay.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *